Untuvatakki. Meidän rakas untuvatakki. Tunnemme sen pehmeänä, muhkeana ja lämpimänä takkina, jota me suomalaiset olemme viime vuosina saaneet käyttää melkein yhtä paljon kesällä kuin talvella. Mutta, vaikka untuvatakki onkin yksi vaatekaappimme vakituisia asukkaita, harva meistä on tietoinen siitä miten tärkeä sen säännöllinen peseminen on ja miten se edes tulisi tehdä. Untuvatakin salaisuus piilee nimittäin sen koostumuksessa eli siinä, että takissa olevien untuvien väliin jää ilmaa. Kun taas takki likaantuu ja likaa alkaa kerääntyä näihin ilmatiloihin, untuvan ilmavaisuus häviää ja sen myötä heikkenee myös takin erinomainen eristyskyky, hengittävyys ja vedenhylkimiskyky. Toisin sanoin, puhdas untuva on lämmin untuva, joten pidä takkisi puhtaana. Oikein hoidettuna ja pestynä se saattaa kestää jopa yli 10 vuotta.

Sain joulukuussa mahdollisuuden osallistua Suomen Tekstiili & Muoti ry:n järjestämään bloggaajakoulutukseen ”Mistä tekstiilimme tulevat”, jossa puhuimme vastuullisesta tuotannosta ja kuluttamisesta. Päivän aikana vierailimme myös kolmen eri suomalaisbrändin luona, josta Joutsen oli yksi. Joutsenella kuulimme mm. todella hyödyllisiä vinkkejä untuvatakin hoidosta ja pesusta, jota haluan jakaa kanssanne tänään.

MITEN PESTÄ UNTUVATAKKI OIKEIN

1. KASTELE takki ennen pesua, muuten takki turpoaa palloksi pesukoneessa. Muista myös kääntää takki nurinpäin, etteivät vetoketjut naarmutu koneessa.

2. PESUNESTETTÄ tulee kättää normaalia vähemmän, joko nestemäistä pesunestettä tai untuvashampoota, mikä onkin Joutsenen suositus. Jos käytät pesunestettä ja haluat varmistaa, että sitä ei tule laitettua liikaa, voit vähän laimentaa nestettä vedellä.

3. PESE takki hienopesuohjelmassa 30 asteessa.

4. HUUHTELE kunnolla pesun jälkeen että pesuaine varmasti lähtee kokonaan untuvasta. Muuten saattaa jäädä möykkyjä takin sisälle. Älä käytä huuhteluainetta!

5. KUIVATA takki huolellisesti ennen kaappiin laittamista joko kuivausrummussa pienellä lämmöllä tai lämpimässä huoneessa. Jos käytät kuivausrumpua, heitä pari tennispalloa mukaan kuivaukseen. Pallojen avulla untuva pöyhistyy paremmin takin sisällä. Huomioi, että takin kuivaamiseen saattaa mennä paljonkin aikaa sekä kuivausrummussa että ilman ja takkia tulee ravistella säännöllisesti kuivaamisen aikana. Muuten untuvat saattavat paakkuuntua kuivuessaan.

Vaikka untuvatakin pesu saattaa vaikuttaa vaivalliselta, sitä kannattaa kuitenkin tehdä säännöllisesti. Näin varmistat mahdollisimman pitkän eliniän takillesi.