Cádiz

Monelle suomalaiselle, Aurinkorannikko on se paikka, joka tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan Espanjasta tai Etelä-Espanjasta. Minulle, se on vihoviimeinen paikka koko maassa, jota kutsuisin Espanjaksi. Tähän on kaksi tärkeätä syytä. Ensinäkin, haluan aina ulkomaanmatkoillani kokea vierailemani maan mahdollisimman autenttisella tavalla, eli toisin sanoin, paikallisten ihmisten silmin. ”English breakfast” ja ”tervetuloa” -kylttejä täynnä oleva Aurinkorannikko, jossa ravintolatyöntekijät eivät edes osaa espanjaa on minulle täysi painajainen ja niin kaukana siitä ”oikeasta” Espanjasta, kun olla ja voi. Toiseksi, koska olen itse asunut Etelä-Espanjan rantakaupungissa nimeltä Cádiz ja muodostanut vahvoja tunnesiteitä tiettyihin paikkoihin, myönnän täysin, että mielipiteeni on sata prosenttisesti puolueellinen. 😀

Sen voin kuitenkin luvata, että ”minun Espanjassani” syöt elämäsi parhaat tapakset, tapaat maailman sympaattisimpia ihmisiä ja näet mitä ainutlaatuisia paikkoja. Varoitan tosin jo tässä vaiheessa, minun Espanjassani ei välttämättä pärjää millään muualla kielellä kuin espanjalla, tai gaditanolla (paikallinen aksentti, jota pidetään yhtenä Espanjan vaikein ymmärrettävänä aksenttina). Tervetuloa Cádizin maakuntaan!

Cádiz

CÁDIZ

Cádizin maakunta kuuluu Andalusian itsehallintoalueeseen ja sen pääkaupunki on Cádiz. Cádiz on yksi Euroopan vanhimpia kaupunkeja, jonka perustamista voidaan ajoittaa vuoteen 1100 ennen ajanlaskun alkua, jolloin Foinikialaiset saapuivat alueelle ja antoivat sille nimeksi Gadir. Jopa 3100 vuotta vanhoilla arkeologisilla löydöillä, Cádiz pursuaa sekä historiaa että kulttuuria.

Kun minä matkustin sinne kymmenen vuotta sitten opiskelemaan poliittista historiaa Cádizin yliopistossa, ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin oppia espanjaa. Kukaan ei puhunut englantia. Jopa turistit olivat melkein kaikki espanjalaisia. Itse olin ensimmäinen opiskelija koko Helsingin yliopistosta, joka ylipäänsä lähti vaihtoon Cádiziin. Yliopistoiden väliset sopimukset luotiin nimittäin vain kuukausia ennen, kun kyseinen opiskelupaikka minulle jaettiin. Olen siitä Helsingin yliopistolle ikuisesti kiitollinen. Vuosi Espanjassa on yksi elämäni parhaita.

Cádiz Cádiz

FLAMENCOA JA TAPAKSIA

Kasvavan ei-espanjalaisen turismin myötä, kaupunki on viimeisten vuosien aikana ehtinyt turistoitua huomattavasti enemmän, mutta uskallan kuitenkin sanoa, että Cádiz on vielä yksi Espanjan ehdottomia helmiä, kun puhutaan autenttisesta espanjalaisesta elämyksestä. Tiesitkö esimerkiksi, että flamenco, sekä musiikki, laulu ja tanssi, on syntynyt Andalusiassa ja andalusialaisesta kulttuurista, joka on sekoitus andalusialaista-, arabialaista-, juutalaista- ja mustalaiskulttuuria.

Myös Cádizin uskomattoman herkullisella ruokakulttuurilla, on jälkiä kaikista sen maaperällä asuneiden eri sivilisaatioiden ruokakulttuureista. Voittamaton kombinaatio, jos minulta kysytään. Ja marraskuun Cádiz matkan jälkeen, jossa pääsin vihdoin esittelemään kaupunkia ja sen ympäröiviä alueita Olegille, serkulleni Heidille ja Heidin poikaystävälle Tuomakselle, uskallan sanoa, että matkaseurueeni on kanssani samaa mieltä. Koska olimme reissussa ainoastaan viisi päivä, en ehtinyt viedä heitä kaikkiin minun suosikkipaikkoihini, mutta olen kerännyt ne teille alla olevaan listaan. Ja pitäähän jotain myös jättää seuraavaan matkaan, eikö vain!

Flamenco Sevilla

Flamencoa Sevillassa

Flamenco Sevilla

Flamencoa Sevillassa

NÄHTÄVYYDET

– Catedral de Cádiz (Katedraali)
– Torre Tavira (1700-luvulla rakennettu näköalatorni)
– Castillo de Santa Catalina (1600-luvulla rakennettu sotilasvankila)
– Castillo de San Sebastián (1700-luvulla rakennettu linnake)
– Parque Genovés
– El teatro romano de Cádiz (roomalainen teatteri)
– Rannat: La Caleta ja Playa de Santa María del Mar
– Koko vanha kaupunki (Casco Antiguo de Cádiz)
– Avenida Campo del Sur
– Vanhan kaupungin muurit
– Mercado de Abastos (kauppahalli)
– Plaza de Las Flores, Plaza de San António, Plaza Mentidero, Plaza de Mina (pysähdy tapaksille, kahville tai lasilliselle)

VIERAILUT

– Flamenco-esitys (La Cava Taberna Flamenca, Peña Flamenca la Perla de Cádiz)
– La Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestre de Jerez de la Frontera (Andalusian tanssivat hevoset)
– Viinitilavierailu (Jerez de la Frontera)
– Jalkapallomatsi (jos kausi on meneillään)

Parque Génoves Cádiz

Parque Génoves

Parque Génoves Cádiz

Parque Génoves

Castillo de Santa Catalina Cádiz

Castillo de Santa Catalina

Castillo de Santa Catalina Cádiz

Castillo de Santa Catalina

Castillo de San Sebastián Cádiz

Castillo de San Sebastián

RAVINTOLAT

Missä tahansa syötkään Cádizissa, ruoka tulee olemaan aivan mieletöntä. Tämän takia on vaikeata valita niin sanotut ”parhaat paikat”. Alla olevat ravintolat/ baarit ovat siis minun suosikkejani, joihin tykkään palata aina vuosi vuoden jälkeen:
El ArteSerrano (valikoima Cádizin suosituimpia tapaksia, hyvä paikka aloittaa vierailu)
Bar La Gallega, San Fernando (aivan sanoin kuvaamattoman hyviä tapaksia)
Freiduria Las Flores (pientä purtavaa)
Restaurante Balandro (sekä tapaksia että pääruokia)
Taberna Casa Manteca (suussa sulavat lihat ja juustot)
La Tienda de Velez (sekä tapaksia että pääruokia)
– Rantabaarit (Los Chiringuitos)

YMPÄRÖIVÄT KYLÄT

– Grazalema (kuvankaunis pieni vuoristokylä, Cádizin maakunnan ehdottomia ykköshelmiä)
– Tarifa (surffarin paratiisi, Playa de Bolonia)
– Barbate (Playa de Zahara de los Atunes ja Playa de Caños de Meca)
– Jerez de la Frontera (Andalusian tanssivat hevoset, flamenco, viinikellareita…)
– Vejer de la Frontera (valkoinen kylä)
– Gibraltar

MUUT SEMI-LÄHELLÄ OLEVAT KAUPUNGIT/KYLÄT (eivät kuulu Cádizin maakuntaan)

– Ronda (täynnä turisteja, mutta tämä ainutlaatuinen rotkon päälle rakennettu kylä on vaan pakko nähdä)
– Sevilla
– Córdoba
– Málaga

Cádiz

Torre Tavira Cádiz

Torre Tavira

Torre Tavira Cádiz

Torre Tavira

Ps. Grazalemasta, Rondasta ja Sevillasta on vielä tulossa erillinen postaus