Ennenaikainen lapsivedenmeno

Edellisestä blogikirjoituksestani on ehtinyt kulua melkein kolme viikkoa ja kun katson postausta nyt, elämä tuntuu kyllä niin ironiselta. Siinä minä kirjoitin iloisesti siitä, miten kaksosraskauteni on mennyt aivan oppikirjan mukaan ja miten tämä viimeinen kolmanneskin näyttäisi menevän kuten odotettua. Kolme päivää myöhemmin, raskausviikolla 29+4, lapsivedet menivät ja tilanne oli yhtäkkiä kaukana siitä tavallisesta. Mitä sitten oikein tapahtui? Miten tilanne saatiin hallittua ja miten tästä eteenpäin?

Kaikki alkoi…

Kaikki alkoi perjantailauantai välisenä yönä vähän yli kaksi viikkoa sitten. Olin juuri käynyt vessassa ja kun kävelin takaisin makkariin, tunsin jotain nestemäistä valuvan alas reittäni pitkin. Olin niin unen pöpperössä, että ei tullut mieleenkään laittaa valoja päälle katsoakseni mitä siellä oikein oli. Olinhan juuri lukenut, että valkovuoto lisääntyy viimeisellä kolmanneksella eli ei huolta. Kävin vessassa kääntymässä ja siitä sitten takaisin nukkumaan enkä oikein ajatellut asiaa sen kummemmin, kunnes heräsin aamulla ja sama juttu tapahtui taas. Tällä kertaa vessassa oli valot päällä ja yllätyin kun huomasin ”valkovuodon” näyttävän aivan kirkkaalta vedeltä. En kuitenkaan vieläkään tajunnut pelästyä. En ollut koskaan kuullutkaan ennenaikaisesta lapsivedenmenosta ja mitä siitä saattaa seurata. Nyt jälkeenpäin tiedän, että puhutaan ennenaikaisesta lapsivedenmenosta, jos lapsivesi menee ennen raskausviikkoa 37. ₁ Tiedän myös, että vedenmeno lisää tulehdusriskiä ₂ ja että 60-80% tapauksista lapsivedenmeno johtaa synnytyksen spontaaniin käynnistymiseen 1-2 vuorokauden kuluessa, ₃ niin kuin minulle sitten kävikin.

Ennenaikainen lapsivedenmeno

Positiivinen lapsivedentesti

Vaikka en vieläkään ollut varsinaisesti huolestunut (luulin edelleen sen olevan jonkinlaista valkovuotoa) jokin sai minut kuitenkin googlaamaan lisätietoa asiasta ja törmäsin sivustoon, joka kehotti ottamaan yhteyttä sairaalaan, mikäli valkovuoto muuttuu vetiseksi ja raskausviikkoja on vielä alle 37. Lapsivedenmeno tuntui siinä vaiheessa niin etäiseltä – olinhan vasta raskausviikoilla 29+4 – mutta soitin kuin soitinkin Naistenklinkalle, jossa minua pyydettiin tulemaan paikan päälle ottamaan lapsivesitesti. Olin niin varma, että soittoni oli ollut ”turha”, että muistan vielä kysyneeni Olegilta, mikäli mentäisiin ensin Vaunu-aittaan, kuten suunniteltua, vai sairaalaan. Onneksi Oleg oli ehdottomasti sitä mieltä, että käydään heti ensimmäisenä sairaalassa. Vasta silloin, kun koe tuli takaisin positiivisena ja minut kirjattiin sairaalaan seurattavaksi aloin ymmärtämään, että kaikki ei ollut niin kuin pitäisi.

Pian koetuloksen jälkeen lääkäri vahvisti vielä sisätutkimuksella, että jommankumman vauvan kalvo oli puhjennut ja minulle laitettiin suonensisäinen antibioottitiputus, jonka tarkoituksena oli suojata sikiöitä mahdolliselta kehittyvältä infektiolta. Kohdunsuu oli vielä tässä vaiheessa kiinni, mutta kohdunkaula oli taas lyhentynyt sentillä edellisestä tarkastuksesta 1,5 viikkoa sitten. En kuitenkaan ymmärtänyt mitä se tarkoitti, kunnes supistukset alkoivat pari tuntia myöhemmin ja todettiin, että kohdunsuu oli auennut ja synnytys oli lähtenyt käyntiin.

Ennenaikainen lapsivedenmeno

Kun synnytys lähti käyntiin

Seuraavat kaksi vuorokautta tuntuvat joltain epätodelliselta unelta enkä muista näistä päivistä paljon mitään. Tiedän, että päässäni liikkui miljoona ja sata ajatusta, mutta en saa niistä enää kiinni. Ihan, kuin olisin unohtanut kaiken mitä silloin tunsin ja ajattelin. Tiedän myös, että minulla kävi lääkäri tehohoidon puolelta kertomassa, mitä ennenaikainen synnytys näillä viikoilla tarkoittaisi vauvoille, mutta en muista siitäkään enää mitään. En edes muista pelänneeni ja kun yritän ajatella mitä silloin tunsin, pääni menee aivan tyhjäksi.

Tiedän kuitenkin mitä kaikkea elintärkeitä toimenpiteitä vauvoille tehtiin näiden kahden vuorokauden aikana. Heti, kun synnytys oli todettu alkavan, minut vietiin seurantaosastolta synnytysosastolle ja sain suonensisäistä supistusten estolääkitystä sekä ensimmäisen kahdesta kortikosteroidi-lääkeestä. Estolääkityksen tarkoitus on yrittää viivästyttää synnytystä ainakin 1–2 päivää, jotta kortikosteroidi-lääke ehtisi kypsyttää sikiön keuhkoja. ₄ Tämä ei aina onnistu, mutta joissain tapauksissa estolääkitys on niin tehokas, että synnytys saadaan kokonaan pysähdyttyä niin, ettei se edes lääkityksen lopetettua lähde enää käyntiin. Näin tapahtui onneksi minulle enkä voi olla enemmän kiitollinen.

Ennenaikainen lapsivedenmeno

Miten tästä eteenpäin?

Kun estolääkitys oli lopetettu ja tilanne saatu hallintaan minut siirrettiin takaisin seurantaosastolle, jossa makasin seuraavat kaksi viikkoa. Tiesimme, kuten tiedämme edelleenkin, että synnytys voisi alkaa uudestaan minä hetkenä tahansa tai parhaimmassa tapauksessa raskaus voisi jatkua vielä viikoille 34/35. Jokainen lisäpäivä kohdussa on vauvoille plussaa ja kolmosella alkavat viikot ovat jo mielettömän paljon paremmat kuin kakkosella alkavat. Tunnen kuitenkin, että voin hengittää kunnolla vasta silloin, kun pääsemme parin päivän jälkeen raskausviikoille 32+0, jolloin se tietty kaksosraskauden ”turvaraja” on ylitetty.

Vuodelepo kotona

Tämänhetkinen tilanne on siis se, että olen päässyt sairaalasta kotilomalle, mikä tarkoittaa, että saan olla lepohoidossa omalla kotisohvallani aina niin kauan, kun sairaalan tarkastuskäynneillä kaikki näyttää hyvältä. Oleg tulee ajamaan minut Naistenklinikalle ymmärtääkseni kaksi kertaa viikossa verikokeita ja käyriä varten sekä kerran viikossa ultraa ja sisätutkimusta varten. Parhaimmassa tapauksessa näin jatketaan aina raskausviikolle 34 tai 35 asti, jolloin synnytys viimeistään käynnistetään. Olen niin mielettömän kiitollinen, että synnytys saatiin viikolla 29 estettyä ja että voidaan nyt jo puhua viikoista 34/35. Olen myös ikuisesti kiitollinen minua hoitaneille kätilöille, jotka ovat antaneet sekä tukea, tietoa että turvaa näiden kahden viimeisen viikon aikana. He tekevät aivan mielettömän työn ja ansaitsivat mitalin joka ikinen. Myös perheen ja ystävien tuki sekä somen kautta tulleet tsemppiviestit ovat auttaneet jaksamaan. Sydämelliset kiitokset teille kaikille.


1. www.vsshp.fi
2. www.hus.fi
3. www.terveyskyla.fi
4. www.vsshp.fi