KUN KUPLA PUHKEAA

Muistan, että saatoimme maata sängyssä tuntikausia puhuen ja toisiamme silmiin katsoen. Netflixin leffa oli taas kerran jäänyt näkemättä. Emme olleet edes päässeet niin pitkälle, että olisimme valinneet leffan, jota katsoa. Leffatreffien nimissä iltaa oltiin kuitenkin viettämässä. Ja varmaankin sadatta sellaista, eli leffailtaa ilman varsinaista leffaa. Olimme niin keskittyneet toisiimme, ettei ollut tarvetta mihinkään muuhun. Ei leffaan, ei sarjaan, ei ruokaan, eikä juomaan. Onnellisuuden tunne oli ylivoimainen. Ja aikaa löytyi toisillemme vaikka kuinka paljon. Kunnes sitä yhtäkkiä ei enää löytynyt. Kuherrusvuotemme oli ohi ja laskeutuminen pilvistä maanpinnalle kova ja nopea.

Sängyssä makaamisen ja puhumisen sijaan illan tunnit kuluivat tv-sarjojen ääressä tai kännyköitämme naputellen. Pikkuriidat alkoivat olla osa arkea ja pilvissä leijumisen tunne oli vaihtunut ärsyyntymiseen. Ja aikaa, sitä ei vaan löytynyt ei millään. Hyvä, jos ”yhteistä” aikaa oli edes puoli tuntia päivässä. Ja silloinkin se oli kaikkea muuta kuin laadukasta. Mutta miten olimme sitten päätyneet tähän? Miksi emme yhtäkkiä enää löytäneet aikaa toisillemme, ja nimenomaan sitä laatuaikaa? Missä kohtaa suistuimme raiteilta? Nyt, vuotta myöhemmin, kun sekä kuherrusvuosi että sitä seuraava ”ongelmavuosi” ovat päättyneet, tiedämme vastauksen. Ja mitä parasta, tiedämme myös ratkaisun ongelmaan.

MUTTA MIKSI? 

Ensinäkin, haluan korostaa, että olemme molemmat olleet suhteissa ennen ja tunnemme hyvinkin sen osan suhdetta jolloin vaaleanpuniset silmälasit tipahtavat ja sen toisen ihmisen niin sanotut todelliset puolet alkavat tulla esille. Tämä meidän juttu tuntui kuitenkin erilaiselta kuin mitä kumpikaan meistä oli koskaan ennen kokenut. Muutos tapahtui kuin yön yli ja ero siitä aikaisemmasta mahtavasta tunteesta oli todella näkyvä. Kyllä, osittain riidat johtuivat siitä, että emme enää samalla tavalla pidätelleet meidän huonoja piirteitä kurissa emmekä enää hyväksyneet sen toisen huonoja puolia samalla tavalla kuin ennen, mutta näin jälkeenpäin tiedämme, että suurin syy ongelmiimme oli yhteisen ajan puute.

Monta asiaa tapahtui silloin vuosipäivän aikoihin, mikä vaikutti sen yhteisen ajan löytämiseen ja mikä johti siihen, että parisuhde jäi pahasti jalkojen alle. Oleg oli juuri jättänyt turvallisen kuukausipalkkaisen työnsä ja aloittanut oman yrityksen, joka söi oikeastaan kaiken hänen aikansa ja nosti stressimittarin täyteen. Samanaikaisesti minä olin hurahtanut täysin uuteen harrastukseeni eli joogaan, johon meni monta tuntia viikossa. Tämän lisäksi tanssitreenejäkin riitti, ja ne alkoivat yleensä vasta joogan jälkeen, eli noin klo yhdeksän aikaan illalla. Saatoin monenakin iltana tulla kotiin vasta yhdentoista aikoihin. Yhteistä aikaa ei siis vaan ollut ja kun sitä oli, olimme kumpikin niin väsyneitä, että emme jaksaneet muuta kuin tuijottaa telkkaria.

RATKAISU

On kuitenkin väärin sanoa, että yhteistä aikaa ei ollut. Totuus oli se, että emme vaan panostaneet siihen, että yhteistä aikaa olisi löytynyt ja tässä se koko ongelma olikin. Onneksi onnistuimme kuitenkin lukuisien riitojen selvittelyn jälkeen ymmärtämään mikä se oikea ongelma oli ja miten paljon yhdessä olon ajan ”väärin” käyttäminen oli vaikuttanut meidän suhteeseemme. Kun muutimme aikataulujamme ja aloimme aktiivisesti suunnittelemaan viikkoomme sitä yhteistä aikaa, ja nimenomaan laatuaikaa, kaikki muut asiat vaan alkoivat parantua kuin itsestään. Ärsyyntyminen sitä toista ihmistä kohtaan helpotti, päivittäiset riidat katosivat ja aloimme taas puhumaan toisillemme (muustakin kuin työstä). Ne hengailutunnit sängyssä alkoivat myös pikkuhiljaa palata suhteeseemme.

Luin toissapäivänä juuri tästä aiheesta kertovan artikkelin Helsingin sanomissa, mikä sai minut vielä enemmän vakuuttuneeksi siitä, että yhteinen aika on se parisuhteen hyvinvoinnin a ja o. Artikelissa asiantuntija ja tohtori Hanna Ranssi-Matikainen nosti juuri yhteisen laatuajan vahvasti esille ja suositteli sitä jopa 10-15 tuntia viikossa, ainakin. Mutta mitä tämä laatuaika sitten tarkoittaa? Mitä se tarkoitta meille ja mitä me tehdään sillä? Lisää tästä aiheesta myöhemmässä postauksessa!


Pics – Angelina Ilmast