Vauvojen ostoslista

Minulla on koko ajan ollut jostain syystä sellainen ajatus, että minun pitää saada meidän uusi asuntomme kuntoon ennen, kuin voin keskittyä tulevien vauvojen tarvikkeisiin. Lastenhuone on nimittäin tällä hetkellä täynnä tavaraa, jotka odottavat vielä ”oikeaa paikkaansa”. Suurin osa tavaroista on uuteen kirjahyllyyn meneviä asioita, mutta sen hankkiminen osoittautui hankalammaksi, kuin odotimme. Emme nimittäin uskalla ostaa uutta kirjahyllyä ennen, kuin uusi ruokapöytä on saapunut ja nyt saimme juuri tiedon, että pöytä viivästyy. Olen myös huomannut viimeisen puolentoista viikon aikana, että olen pikkuhiljaa alkanut väsymään taas ja olen jopa parina päivänä joutunut ottamaan päikkäreitä. Maha ja vartalo alkaa ensimmäistä kertaa tuntua raskaalta ja pienikin rasitus, kuten rappusten meneminen yläkertaan, hengästyttää. Eikä se tästä mitenkään helpommaksi mene. Emme siis voida enää odottaa, joten päätimme listata tarpeellisimmat tarvitsemamme tavarat ja ryhtyä toimeen.

Ostoslista vauvoille

Lastenvaunut

Lastenvaunut ovat ehdottomasti yksi oleellisimpia hankintojamme. Ne tulevat olemaan minun tärkeimmät kulkuvälineeni ja vaativat siksi hieman selvittelyä. Vaihtoehtoja on niin monta, mutta onneksi kaksosille tarkoitettuja vaunuja on vähemmän, mikä helpottaa päätöksen tekoa. Vaunujen on oltava mahdollisimman helppoja ja kevyitä työntää sekä kesä- että talvikeleillä. Koska asumme nykyään rivitalossa, hissiin mahtuminen ei ole enää ongelma, mutta haluamme toki, että ne mahtuvat helposti sekä bussiin, raitiovaunuun, metroon että autoon mukaan. Monet ystävistäni ovat suositelleet Ruoholahdessa sijaitsevaa Vaunu-aitan myymälä, joten ajattelimme aloittaa etsintämme sieltä. Nopeasti nettisivuja selaillessa, ykkösvaihtoehto olisi tällä hetkellä Bugaboon Donkey2 Twin Tuplavaunut, mutta haluamme selvitellä kaikki vaihtoehdot ennen ostamista.

Bugaboo Donkey2 Twin Tuplavaunut

Telakka + turvakaukalokombo

Vauvojen kuljettamiseen autossa tarvittavat telakka- ja turvakaukalokombot ovat vaunujen lisäksi kaikista tärkein hankintamme. Ilman niitä emme edes pääsisi synnytyssairaalasta kotiin. Niiden valitseminen osoittautui kuitenkin hieman vaikeammaksi, kuin olisimme kuvitelleet. Kesti nimittäin aika kauan ylipäänsä selvitellä, että mitä kaikkia eri osia edes tarvitaan. Onneksi myös esikoistaan odottava rakas serkkuni oli enemmän selvillä asioista ja pystyi auttamaan. Ymmärtääkseni tarvitsemme siis auton istuimille kiinnitettävät telakat ja telakoihin kiinnitettävät turvakaukalot. Telakat tulee myös olla sellaisia, mihin saa tulevat turvaistuimet kiinni, kun on aika siirtyä kaukaloista istuimiin. Näiden lisäksi olisi myös hyvä olla adapterit, joilla saa turvakaukalot kiinni vaunurunkoon, ettei tarvitse nostaa vauvoja kaukaloista vaunukoppeihin aina, kun olemme auton kanssa liikenteessä. Koska kaikki kombinaatiot eivät sovi kaikkien vaunumerkkien kanssa, kannattaa ensin valita vaunut.

Ostoslista vauvoille

Stokken Trip Trap Newborn Set -syöttötuolit

Aina, kun olen kysynyt ystäviltäni tai tuttaviltani syöttötuoleista jotain, minulle on suositeltu Stokken Trip Trap Newborn Set -syöttötuoleja. Tuolit ovat ilmeisesti kaikkien mielestä ”the syöttötuolit” ja kun lähdin selvittämään asiaa, tulin itse samaan tulokseen. Tuoleja voi Newborn set -lisäosan ansioista käyttää heti lasten syntymästä alkaen niin kauan, kun he vaan siinä haluavat istua. Tuolit ikään kuin ”kasvavat lasten mukana” eri lisäosien avulla ja sopivat jopa aikuisen ihmisen käyttöön.

Stokke Trip Trap Newborn set
Stokke Trip Trap

Sänky/sängyt

Sänkyvaihtoehtoja olemme miettineet ehkä kaikista ostoslistan hankinnoista eniten, emmekä vieläkään ole tulleet mihinkään päätökseen. Kannattaako meidän ostaa yksi isompi sänky, johon he mahtuvat molemmat nukkumaan pidemmänkin ajan? Tai siirretäänkö ne omiin sänkyihin alkuajan jälkeen, jolloin tarvitsisimme taas kaksi erillistä sänkyä? Olen puhunut muiden kaksosvanhempien kanssa ja kaikilla on vähän eri kokemuksia asiasta. Riippuu siis todella paljon vauvoista itse ja miten hyvin he ylipäänsä nukkuvat yönsä. Ainoa asia, minkä tiedämme varmasti haluavamme, on sängyn/sängyt, joissa on pyörät. Näin vauvoja voi tarpeen mukaan kuljettaa heidän nukkuessa huoneesta toiseen, esim. meidän makuuhuoneestamme heidän huoneeseensa ilman, että he heräävät.

Stokke Sleepi
Ostoslista vauvoille

Hoitoalustat

Koska meillä on pesuhuoneessa juuri kahdelle hoitoalustalle sopiva taso, emme tarvitse hoitopöytiä lainkaan. Tulemme siis hankkimaan ainoastaan hoitopöydille tarkoitetut alustat. Alustoja en ole netistä ollenkaan etukäteen katsonut, vaan oletan, että voimme poimia mitkä tahansa alustat mukaan, kun käymme seuraavan kerran jossain vauvatarvikemyymälässä.

Sitterit

Sitterit eivät ole ensimmäisenä ostoslistallamme, mutta tulemme ne kyllä tässä jossain vaiheessa varmaan hankkimaan. Olen ymmärtänyt, että kaikki vauvat eivät välttämättä viihdy niin hyvin tai niin kauan sitterissä, joten en halua ottaa niistä stressiä vielä tällä hetkellä, kun olisi muuta tärkeämpää hankittavana. Voi jopa olla, että vauvat viihtyvät alussa paremmin Trip Trap -tuolien Newborn-seteissä, jossa he saavat olla samassa tasossa meidän aikuisten kanssa, eivätkä tarvitse istua lattiatasolla.

Kylpyamme

Pakko myöntää, etten edes vielä tiedä milloin vauvoja saa käyttää kylvyssä ensimmäistä kertaa. Haluan kuitenkin olla valmiina sitä hetkeä varten, joten tulemme hankkimaan myös vauvoille tarkoitetun kylpyammeen. Katselin mm., että Stokkella olisi kasaan taittuvia kylpyammeita, joita on myös helppo kuljettaa mukaan esim. mökille.

Ostoslista vauvoille

Uutena vai käytettynä?

Tässä olisi nyt meidän ostoslista vauvoille, eli ne tärkeimmät tarvitsemamme tarvikkeet, joita alamme jo tämän viikon aikana hankkimaan. Voimme vain toivoa, että emme ole unohtaneet mitään super oleellista listalta. Ajatuksena ei tosin ole ostaa kaikkia tavaroita uutena, vaan toivomme löytävämme osan hankinnoista käytettyinä esim. Facebookin monikkoperheille tarkoitetuista kirppisrymistä ym. Ainoa asia, minkä tulemme varmasti ostamaan uutena ovat lastenvaunut. Tuntuu itsestäni jotenkin siltä, että haluan antaa vauvoille jotain ihan uutta, jossa kukaan muu ei ole ennen heitä ollut. Eli ihan tunteilla (eikä järjellä) tehty päätös mutta, koska molempien vanhemmat haluavat osallistua vaunujen ostoon ajattelimme, että antaa mennä.


Kuvat 6 ja 7 – Stokken pressikuvia