Heti, kun vanhempani ehdottivat Korfua meidän perhematkan kohteeksi, tiesin, että haluaisin matkustaa viikon aikana päiväksi Albaniaan. Korfusta pääsee nimittäin puolessa tunnissa laivalla albanialaiseen rannikkokaupunkiin nimeltä Saranda. Isäni ja veljeni olivat täysin samoilla linjoilla kanssani, kun taas Oleg ja äitini ihmetteli, että miksi ihmeessä sinne nyt lähdettäisiin, kun kerran Korfulle on tultu. Vastaus on helppo. Miksi ihmeessä ei? Ajatelkaa nyt miten siistiä sanoa, että on käynyt Albaniassa, kun vielä tällä hetkellä ei ole niin monta, jotka pystyvät sanomaan saman. Matkan jälkeen sekä Oleg että äiti joutuivat syömään sanansa. Päivä oli nimittäin aivan mieletön kokemus.

Koska asuimme noin tunnin ajomatkan päästä Korfun kaupungista ja laivamme Sarandaan lähti satamasta yhdeksältä aamulla, päivä alkoi herätyksellä jo klo kuudelta. Liput laivaan olimme hankkineet edellisenä päivänä, jota suuresti suosittelen. Matkatoimistojen aukioloaikojen, passin tarkastuksen ym. byrokratian takia saatat muuten helposti myöhästyä samana päivänä olevilta lähdöiltä. Olimme ostaneet liput nopeaan, eli 30 minuutissa Albaniaan matkustavaan laivaan ja, koska Albania on tunnin ajassa Korfua jäljessä, saavuimme Sarandaan jo ennen klo yhdeksää aamulla. Tältä meidän päivä näytti:

9.00 – 11.00: Butrint

Lähdimme laivaterminaalista heti taksilla noin 30 minuuttia Sarandasta sijaitsevaan Butrintin muinaisraunioihin. Butrint on UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva merkittävä arkeologinen löytö, jonka vanhimmat osat ovat kahdeksannelta vuosisadalta ennen Kristusta. Sen lisäksi, että rauniot ovat aivan henkeäsalpaavan vanhoja, muinaiskaupungin löydöt ovat myös ihan mielettömän laajoja. Alueelta löytyy amfiteatteri, kastekirkko, basilika ja kaksi kokonaista linnaa. Forum Romanum kalpenee vertailussa. Taksi odotti meitä koko puolentoista tunnin kestäneen käynnin aikana ja ajoi meidät vielä sen jälkeen takaisin Sarandaan. Hinta? 10 euroa per henkilö!!! (Albanian valuutta on lek, mutta ainakin Sarandassa pystyi maksamaan euroissa ihan joka paikassa)

11.00-13.00: Saranda, lounas

Butrint-vierailun jälkeen oli aika syödä lounasta, joten pysähdyimme TripAdvisorin ehdottamaan Limani-ravintolaan, joka on kauniisti rakennettu veden päälle. Tilasimme parit alkuruuat, pääruuat, lasilliset valkoviiniä sekä jälkkäriksi sorbettia ja kahvia. Kaikki olimme enemmän kuin tyytyväisiä ruokavalintoihimme ja talon valkoviini oli koko Korfu-matkan paras. Hinta? 13 euroa/henkilö!!!

13.00-15.00: Syri i Kaltër (Blue Eye)

Tyytyväisin vatsoin jatkoimme lounaan jälkeen turistailua Blue Eye -vesiläteellä, joka sijaitsee noin 30 minuuttia Sarandasta. Hyppäsimme siis jälleen kerran taksiin ja lähdimme ajamaan kohti tätä upeaa luonnonilmiötä, jonka syvyydestä ei vielä tähän päivään ole tarkkaa tietoa. Lähteen kirkas, turkoosi ja kylmä vesi on tehnyt paikasta suositun turistikohteen ja siellä käyneenä ymmärrän todella hyvin miksi. Suosittelen siis vahvasti eikä ajomatkojen pituudesta kannata huolestua. Taksilla ajaessa pääsee nimittäin samalla tutustumaan vähän Sarandan ympäröivään maaseutuun ja luontoon, mikä on myös itsessään kokemus. Taksin hinta tällä kertaa? 10 euroa/henkilö.

15.00-16.00: Saranda, Lekursi Castle

Blue Eye -vierailun jälkeen teimme vielä yhden pysähdyksen ennen Sarandaan paluuta. Ajoimme korkealla kukkulalla sijaitsevaan raunioituvaan Lekursi-linnaan, josta on aivan upea näköala Sarandan kaupungin ylle. 1500-luvulla rakennettu linna oli strategisesti sijoitettu kukkulalle, tarkoituksena suojata kaupungin asukkaita valloittajilta. Tänä päivänä linna toimii ravintolana ja juhlapaikkana.

16.00-17.00: Saranda, chillailua

Kun tulimme takaisin Sarandaan, oli vielä tunti aikaa ennen paluulaivan lähtöä, joten päätimme istahtaa oluelle ja jäätelölle läheisempään kahvilaan ja samalla katsoa käynnissä olevaa MM jalkapallo-ottelua. Äiti ja minä olisimme kyllä enemmän halunneet katsoa läheisimmät kaupat läpi, mutta siesta-aukioloaikojen takia shoppailut saivat tällä kertaa jäädä väliin.

17.00: Paluumatka Korfulle

Istuimme koko paluumatkan aikana laivan kannella ilta-auringossa päivän tapahtumat ajatuksissamme. Lähdimme aamulla matkaan tietämättä melkein mitään (paitsi perushistoria) tästä upeasta maasta ja nyt mielessä pyöri mitä hienoimpia kokemuksia. Albaniasta minulle jäi kuva todella kauniista luonnosta, upeista nähtävyyksistä, puhtaasta ja siististä kaupungista, hyvästä ruuasta sekä super ystävällisistä ihmisistä. Oli kerta kaikkiaan matkan arvoinen!