Raskauden toista kolmannetta, eli viikkoja 13-26, kutsutaan yleensä raskauden parhaaksi ajaksi. Pahoinvointi on suurimmalla osalla odottavilla äideillä loppunut, väsymys on hellittänyt ja energiataso on noussut entiseensä tai jopa sen yli. Näin kävi myös omalla kohdallani. Pahoinvointi ja väsymys loppuivat minulla viikolla 16 ja sen jälkeiset neljä viikkoa olivat todellakin mitä parhaimpia.

Patikointi ja ulkona oleminen

Koska kesäloma oli mennyt minulta sohvalla maatessa vähän ohi, päätin raskausviikolla 17 yhdessä Olegin ja vanhempieni kanssa ottaa pitkän viikonlopun ja lähteä uudestaan mökille Pohjois-Karjalaan. Sain vihdoin nauttia taas hyvästä ruuasta, ulkoilusta ja landella olemisesta. Teimme joka päivä yhden patikointimatkan mm. aivan mielettömän kauniissa Hiidenportin kansallispuistossa. Olen niin iloinen, että otimme sen ajan matkustaa landelle juuri silloin, koska nyt viikolla 22, Hiidenportin vaellusreitti olisi jo aivan mahdoton tehtävä minulle.

Raskausviikot 16-22
Raskausviikot 16-22

MamaPilates ja muu liikunta

Aloitin myös näillä paikkeilla Kirppanoiden MamaPilates-kurssin sekä kaksosia saaneen fysioterapeutin vetämän Pilates-pienryhmäkurssin. Koska kaksosia odottava ei pysty samalla tavalla harrastaa liikuntaa, kuten yhtä lasta odottava, jouduin valitettavasti jättämään tanssin kokonaan pois. Harrastan tavallisesti street-tanssia ja showsalsaa, mutta molemmat lajit koostuvat sellaista liikkeistä, joita tulisi varsinkin kaksosraskauden aikana välttää, eli hyppyjä, nopeita ja voimakkaita vatsaa ja selkää venyttäviä liikkeitä sekä lattialiikkeitä. Varsinkin raskausviikon 28 jälkeen tulee välttää kaikkia fyysisesti rasittavia aktiviteettejä, sillä pyrkimyksenä on ehkäistä ennenaikaista synnytystä, joka on monikkoraskaudessa riskinä. Myös jooga jäi yllätyksekseni tässä vaiheessa pois. Raskauden aikana niveliä tukevat nivelsiteet alkavat löystyä ja koska minulle on todettu nivelten yliliikkuvuutta, enkä aina huomaa milloin olen saavuttanut minulle turvallisen maksimivenytyksen, lääkärit eivät suositelleet minulle enää joogaa. Onneksi sekä kävely että pilates ovat erittäin hyviä liikuntamuotoja sekä yksisikiö- että kaksosraskauden aikana.

MamaPilates Kirppanat

Syntymäpäivä

Syntymäpäiväni osui ihanasti näille maagisille viikoille ja sain viettää aivan mielettömän upean yllätyspäivän, jonka Oleg oli suunnitellut alusta loppuun. Päivä alkoi rentouttavalla raskaushieronnalla Kämp Spassa, jonka jälkeen söimme lounasta Ravintola Strindbergissä. Lounaan jälkeen pääsin katsomaan odotettua Downton Abbey -leffaa (isot pisteet miehelleni tästä, hän ei ole koskaan katsonut yhtäkään jaksoa, mutta sinnitteli hienosti läpi koko elokuvan). Päivä päättyi kolmen ruokalajin illallisella ravintola Elitessä. En voi kiittää Olegia tarpeeksi tästä upeasta yllätyksestä!

Kämp Spa raskaushieronta
Raskausviikot 16-22

4D-ultra ja rakenneultra

Tämä oli myös se aika, kun saimme tietää kaksosten sukupuolet, kävimme sekä 4D-ultrassa että rakenneultrassa ja uskalsin vihdoin kertoa raskaudestani somessa, mikä tuntui suurelta helpotukselta. Mahani oli tässä vaiheessa jo niin iso, että se alkoi olla vaikea peittää eikä minua itse asiassa edes huvittanut yrittää enää. Halusin kuitenkin odottaa, joko rakenneultraa tai 4D-ultraa ennen, kuin kertoisin. Olimme buukanneet 4D-ultran yksityiseltä lääkäriasemalta viikolle 18 osittain siksi, että halusin jo kovasti tietää vauvojen sukupuolet ja osittain siksi, että saisin taas mielenrauhaa. 4D-ultrassa tarkastellaan nimittäin sukupuolen lisäksi myös vauvan rakenteita, eli sitä voisi melkein kutsua esi-rakenneultraksi. Edellisestä ultrakäynnistä, eli niskapoimu-ultrasta, oli myös ehtinyt kulua runsaat viisi viikkoa, niin tuntui turvalliselta tarkistaa taas, että kaikki oli hyvin. Omasta puolestani olen iloinen, että päätimme käydä 4D-ultrassa, vaikkei se halpa keikka ollutkaan (muistaakseni noin 230€). Jännitin sitä aivan hirveästi, mutta sen jälkeinen mielenrauha oli ehdottomasti rahan väärti. Myös pari viikkoa myöhemmin käyty rakenneultra tuntui vähemmän pelottavalta, kun 4D-ultra oli jo takana.

Uusi harrastus

Uuden energiatasoni innoittamana päätin myös toteuttaa yhden pitkäaikaisen lupaukseni ja aloitin vihdoin ja viimein venäjän kielen kurssin. Oleg tulee nimittäin puhumaan venäjää kaksosille ja tajusin, että ellen halua heidän saavan oman kolmenkeskeisen salakielen, minun on toimittava ja nopeasti. Vähän kyllä pelottaa uuden kielen oppiminen pregnancy brain -aivoilla, mutta tähän mennessä kaikki on sujunut hyvin ja jos oppiminen on välillä tökkinyt, en kyllä hyvällä omatunnolla voi sitä raskaudella syyttää. Tämä saattaa tosin muuttua yllättävänkin nopeasti.

Viikot 20-22

Viimeisen kahden viikon aikana olen nimittäin joutunut reippaasti hidastamaan kävelytahtiani ja huomaan yhtäkkiä väsyväni taas paljon nopeammin kuin ennen. Aloin noin viikolla 20 tuntemaan kävelylenkeilläni kovaa painetta alavatsassani ja kun tiedustelin asiaa lääkäriltä, hän ilmoitti sen olevan kroppani oma tapa sanoa, että nyt pitää ottaa iisimmin. Varsinkin raskausviikon 28 jälkeen alavatsan painetta on vältettävä kokonaan, ettei ala supistamaan. Kävelen siis tällä hetkellä kuin etana ja ymmärtääkseni liikkumiseni tulee hidastumaan vielä huomattavasti viimeisen kolmanneksen aikana. Ajattelen kuitenkin, että saan olla todella iloinen niin kauan, kun pystyn edes jossain määrin liikkumaan ja so far so good. Korkkareista en ole ainakaan vielä luopunut.

Raskausviikot 16-22 Reserved