Aurinko paahtaa kirkkaalta taivaalta, turkoosi vesi kimaltaa ja istut rakkaasi kanssa rantaravintolassa valkoviinilasi kädessäsi. Se odotettu yhteinen unelmalomamatka on vihdoin täällä. Seitsemän huoletonta, onnellista ja rauhallista päivää parhaassa seurassa, jolloin kaikki on aivan täydellistä. Ei huolen häivää eikä riidan riitaa. Näinhän sen pitäisi mennä, eikö vain? Tai pitääkö ja mitä jos ei menekään? Saako lomamatkalla riidellä?

Jos mietitään asiaa hetken, niin vastaus on itse asiassa loppujen lopuksi aika selvä. Ainakin Olegin ja minun tapauksessa. Vaikka asumme saman katon alla, emme tietenkään vietä joka ikistä hetkeä päivässä yhdessä. Käymme töissä, tapaamme kavereitamme ja käymme omissa harrastuksissamme. Yhteistä aikaa jää viikonloppuisin ja iltaisin. Välillä, jos on vähemmän töitä ja muita pakollisia menoja, ehdimme viettämään enemmän aikaa yhdessä, välillä taas vähemmän. Samalla tavalla menee myös meidän riitelyt. Välillä on aikoja, jolloin kinastelemme enemmän, kun taas välillä selviämme pitkiä aikoja ilman mitään erimielisyyksiä. This is life, joten miksi se muuttuisi mitenkään vaikka maisemat muuttuvat? Samoja ihmisiähän me ollaan siellä lomamatkalla kuin kotonakin, vaikka arkielämän stressi onkin lomaviikon ajaksi poistettu yhtälöstä.

Sitä paitsi, jos ajattelee asiaa yhteisen ajan perusteella, lomilla pitäisi melkein riidellä tavallista enemmän, koska silloin myös viettää enemmän aikaa yhdessä. Varsinkin ulkomaanmatkoilla, jolloin sen toisen kanssa saattaa oikeasti olla 24/7. No, enemmän riitelyä ei tietenkään kukaan toivo, mutta pointtina siis tässä se, että pieni ärtymys tai kinastelu lomamatkalla on täysin ok. Tiedän esimerkiksi, että kinastelin kerran Olegin kanssa Korfulla, mutta nyt jälkeenpäin en edes muista milloin se oli tai mistä riita syntyi. Tämä jos mikään todistaa sen, että ei se yksi pieni riita tee siitä lomasta mitenkään vähemmän ihanan tai täydellisen. Enemmän olisin huolissani siitä, jos ei riitelisi lomalla yhtään, mutta sen sijaan kotona ovet paukkuisivat jatkuvasti. Lomamatka on kuitenkin vain pieni osa sitä yhteistä elämää, kun arki on jokapäiväistä.