Viimeinen kolmannes

En tiedä onko tämä hyvä vai huono asia, mutta tajusin tässä pari viikkoa sitten, kun raskauden kolmas kolmannes alkoi, että taitaa mennä tämä raskaus sitten aivan oppikirjan mukaan omaa vointiani ajatellen. Ensimmäinen kolmannes meni raskauspahoinvoinnin ja väsymyksen takia sängyn pohjalla maaten, toinen kolmannes lähti käyntiin aivan mielettömällä teholla ja energialla, kun taas viimeinen kolmannes on edennyt enimmäkseen sohvalla löhöillen. Olo on taas todella väsynyt ja kroppa raskas. Eikä mikään ihme. Edellisellä äitiyspoliklinikkakäynnillä (minulla oli silloin viikkoja 28+0) sain nimittäin tietää, että kohtuni koko vastaa nyt yhden lapsen odottajan kohdun kokoa viikolla 40!! Tämä, sekä toinen hieman huolestuttava tekijä, sai lääkärin passittamaan minut saman tien sairauslomalle.

Viimeinen kolmannes

Downshiftauksen aika

Pienokaisilla oli onneksi kaikki enemmän kuin hyvin, mutta kohdunkaulani oli edellisestä käynnistä lyhentynyt vähän liian nopeasti, mitä sen tulisi ensisynnyttäjällä tässä vaiheessa lyhentyä. Lääkärin mukaan asiasta ei tarvitsisi huolestua, mutta lepo olisi nyt enemmän kuin tärkeätä. ”Nyt, kun viimeinen kolmannes on alkanut on downshiftauksen, sohvalla pötköttelyn ja levon aika ” kuului lääkärin neuvo. Lyhyitä kävelyitä saa kuitenkin tehdä oman jaksamisen mukaan. Voin myös käydä lounastamassa kahvilassa ja tavata kavereita, kunhan en ole monta tuntia liikenteessä ja muistan sitten loppupäivän levätä. Eli varsinaista vuodelepoa minulle ei onneksi määrätty.

Viimeinen kolmannes

Osteopatiakäynti

Yksi syy kohdunkaulan nopeaan lyhentymiseen saattoi myös selvitä, kun kävin pari päivää poliklinikkakäynnin jälkeen osteopaatin vastaanotolla. Olin varannut monen ystäväni suosittelemalle osteopaatille ajan jo yli kuukausi sitten, mutta pakko myöntää, etten ollut ihan kartalla siitä, että mitä siellä vastaanotolla oikeasti tehdään. Tiesin kuitenkin sen, minkä ystäväni olivat minulle kertoneet nimittäin, että synnytys sujuu paljon helpommin, jos kyseisen osteopaatin luona on ehtinyt käydä. Olin tosin hieman huolestunut sinne lähtiessä, ettei vaan kyseinen ”hoito” mitenkään voisi käynnistää synnytystä varsinkin nyt, kun se kohdunkaulakin oli lyhentynyt liikaa. Huoleni näyttäytyi kuitenkin täysin turhaksi ja oli jopa erittäin hyvä, että kävin osteopaatilla juuri tässä vaiheessa raskautta.

Kävi ilmi, että kaikki paikat lantioni kohdalla olivat niin tiukat, että kohtuni ei ollut päässyt liikkumaan tarpeeksi hyvin eikä myöskään kasvamaan mihinkään muuhun suuntaan, kuin alaspäin, mikä on luultavasti syy kohdunkaulan nopeaan lyhentymiseen. Vauvoillakaan ei ole ollut riittävän paljon tilaa liikkua sivuille ja ovat luultavasti sen takia olleet näin kauan päällekkäin eikä vierekkäin. A-vauva (eli ensimmäisenä ulos tuleva) painaa kohdunkaulaa päällään ja B-vauva taas lisää painetta ylhäältäpäin (tämä todettiin myös aikaisemmin poliklinikalla).

Kaksosraskaus

Ei siis mikään ihme, että olo on raskas ja alavatsassa tuntuu kova paine. On myös ollut vaikea hengittää, kun B-vauva istuu niin korkealla ja painaa minun palleaani. Saimme onneksi paikat avattua ja ero tuntui heti. Aloin jo kesken hoitoa tuntemaan A-vauvan liikkeitä paljon koreammalla vasemmalla sivulla, mitä olen ennen tuntenut. Hengityskin kulki paljon paremmin käynnin jälkeen. Odotan nyt jännittyneenä seuraavaa poliklinikkakäyntiä, jospa vauvat olisivat siihen mennessä asettautuneet omille sivuilleen ja kohdunkaula lyhentynyt normaalia tahtia taas.

Viimeinen kolmannes

Viimeinen kolmannes ja väsymys on palannut

Lisääntyvän paineen tunteen ja raskaan olon lisäksi väsymys on palanut. Joudun taas ottamaan ainakin yhdet päikkärit päivässä ja hengästyn välillä ihan vaan seisomisesta ja istumisesta. Kun laskettuun aikaan on vielä 2,5 kuukautta pelottaa kyllä pikkasen, että miten raskaaksi tämä vielä ehtii käydä. Sohvasta ei nimittäin enää nousta ihan noin vain eikä nukkumisasentoja vaihdeta (niitä on siis tasan kaksi, vasen kylki ja oikea kylki) ilman vaivaa. Vessassakin pitää juosta noin 3 kertaa per yö. Toistan kuitenkin saman, mitä olen koko raskausaikana sanonut. Millään näillä ei ole loppujen lopuksi mitään merkitystä, kunhan vauvoilla on kaikki hyvin ja pysyvät vatsassani mahdollisimman kauan. Downshiftauksella, sohvalla pötköttelyllä ja levolla mennään nyt tämä viimeinen kolmannes eteenpäin. Eli ei muuta, kuin kirja- ja Netflix-suosituksia tulemaan!